Min beprisade frihet – Ny bok!

7 november 2023 släpptes boken om Augustas liv. Det är en biografisk roman grundad på hennes dagbok och brevsamling.

Min beprisade frihet

Vi befinner oss i mitten av 1800-talet, då det viktigaste för en kvinna var att bli försörjd. Oavsett om hon var fattig eller rik, ogift eller gift, blev hon aldrig myndig eller fick bestämma över sitt eget liv eller ekonomi. 

Tjugoåriga Augusta har egna och ibland kontroversiella åsikter som hon gärna framför, vilket anses okvinnligt av hennes bekanta. Men det finns undantag och i kretsen av hennes verkliga vänner, med spirande liberala idéer, trivs Augusta. Giftermål är däremot inget hon önskar och hon ratar den ena friaren efter den andra.

Hon har haft turen att få utbilda sig, men syftet med kvinnors utbildning vid denna tid, var oftast bara att ha bättre förutsättningar på äktenskaps-marknaden och såsom bildade hustrur kunna föra sig i sällskapslivet. Augusta hittar till slut den make som uppskattar hennes moderna tankar, men deras kärlekshistoria blir sorgligt nog  inte lång. 

Romanen om Augusta Söderholm grundar sig på hennes dagbok och brevsamling 1847-1855. Vi får följa hennes vardag på gården utanför Norrköping, societetslivet i Stockholm och livet som maka och mor i Strängnäs. Vi får ta del av hennes tankar om livet och hennes drömmar ända till det alltför tidiga slutet.

Systrarna Kerstin Melin och Sara Azzam har forskat i Augusta Söderholms historia. De har rest och fotvandrat i hennes fotspår både i Sverige, Tyskland och Tjeckien, klädda i tidstypiska kläder för att förstå känslan av att leva i lager av underkjolar, sjalar och bahytter. Tidigare har de gett ut boken ”Augustas resa” om hennes Tysklandsresa. Augusta kom att tillhöra den första generationen turister i Europa.