Sagt om boken Augustas resa

Ur Bibliotekstjänsts recension:

I Augustas resa varvas utdrag ur dagboken med texter om systrarnas egna besök på platser somderas anmoder besökt. Sara Azzam och Kerstin Melin har bland annat forskat i kyrkoarkiv och läst andra reseskildringar från perioden. Resultatet är en annorlunda reseskildring som blandar historiens vingslag med nuet. Boken passar såväl intresserade av reseskildringar som släktforskning och kulturhistoria. Den är också rikt illustrerad och har källförteckning och personregister.

Helhetsbetyg: 3.” 
(BTJ – Bibliotekstjänst, Lektör: Pia Homström)—–

Recensioner på Instagram:

Systrarna Sara och Kerstin starta ett annorlunda släktforskningsprojekt 2016. De sydde upp en resegarderob i 1840 tals stil och med sin farmors mormors dagbok från 1847 som reseguide följde de i hennes fotspår genom Europa på ångbåtar, tåg och till fots.
I Augustas resa av Kerstin Melin får vi följa systrarnas resa parallellt med Augustas reseskildringar i dagboken från 1847.
Det är en otroligt fin bok med mängder av härliga bilder. Jag har läst Augustas resa lite då och då parallellt med andra böcker.
Det är en facinerande släkting systrarna Sara och Kerstin har och jag älskar sättet de har rest i hennes fotspår. Men även systrarnas egen resa är fängslande att följa.
Kerstin Melin har en fin berättarröst som ledsagare oss genom den välskrivna boken. En bok väl värd att läsa. En bit av historien. Det är inspirerande, roligt och väldigt intressant. En otroligt vacker bok om en otroligt vacker resa.
Tack så jättemycket till Kerstin Melin för att jag fick läsa om er farmors mormor Augustas resa.”
i_min_bokhylla – Instagramkonto

—–

”Den här vackra och intressanta boken har varit mitt sällskap under juldagen och annandag jul. Den har tagit mig med på resor till platser som är mig välbekanta (som jag besökt), platser som är bekanta genom litteratur och media, och för mig fullkomlig obekanta platser som jag mer än gärna velat besöka i verkliga livet!
Och upprinnelsen till alla dessa resor visar sig ha sitt ursprung nästgårds till där jag bor! 😊
Det var där, i Stora Gålstad ca 3 km från där jag bor, som Augusta Söderholm föddes år 1827. Hon flyttade sen till trakterna kring Norrköping och sedermera Stockholm, och gjorde i sällskap med sin mor flertalet resor. Bland annat längs Göta kanal och en långresa till nuvarande Tyskland och Tjeckien.
Det var bland annat den resedagbok hon skrev på den sistnämnda resan som inspirerade hennes barnbarnsbarnbarn Kerstin och Sara att resa i hennes fotspår. Och att göra det i tidstypisk klädsel!
Boken beskriver dels de efterforskningar, den research och de förberedelser (bl.a sy upp kläder!) systrarna gjorde och dels de faktiska resorna. Både Augustas och systrarnas. Vi får ta del av både den förstnämndas dagboksanteckningar och de nutida reseskildringarna.
Det är intressant, fascinerande och underhållande. Kerstin, som är den som till största del för ordet, beskriver deras strapatser med humor och glimten i ögat, samtidigt som texten är ytterst välskriven och målande. Texterna väcker en längtan efter att se platserna de besöker!
För mig som älskar att känna historiens vingslag på platser jag besöker och även ”bokturista” är detta en riktig pärla till bok! Stundtals nickar jag igenkännande åt formuleringar (även jag påstår att Slaka kyrka är marsipanrosa!) och situationer.
Detta var verkligen en fantastisk #reseskildring, och jag rekommenderar boken varmt (liksom Instagramkontot med samma namn)!
Stort tack för recensionsex Kerstin och Sara @augustas_resa 🙏 Jag fortsätter att följa era äventyr och hoppas att ni snart kan ses igen och fortsätta resa tillsammans! ❤️”
boksann/ Instagram