Böcker

Min beprisade frihet

Författare: Kerstin Melin

Augusta Söderholm 1827 - 1855 blev aldrig känd. Hon hade gått i skola i Stockholm, blivit introducerad i societeten och hade alla fördelar en kvinna kunde önska för ett gott gifte. Men hon drömde om mer än så och fasade för att förlora sin frihet eller dö i barnsäng. Hennes öde blev ett annat, hon dog som så många andra unga kvinnor i TBC. Romanen om Augusta grundar sig på hennes dagbok och brev.

Vi befinner oss i mitten av 1800-talet, då det viktigaste för en kvinna var att bli försörjd. Oavsett om hon var fattig eller rik, ogift eller gift, blev hon aldrig myndig eller fick bestämma över sitt eget liv eller ekonomi. 

Tjugoåriga Augusta har egna och ibland kontroversiella åsikter som hon gärna framför, vilket anses okvinnligt av hennes bekanta. Men det finns undantag och i kretsen av hennes verkliga vänner, med spirande liberala idéer, trivs Augusta. Giftermål är däremot inget hon önskar och hon ratar den ena friaren efter den andra.

Hon har haft turen att få utbilda sig, men syftet med kvinnors utbildning vid denna tid, var oftast bara att ha bättre förutsättningar på äktenskaps-marknaden och såsom bildade hustrur kunna föra sig i sällskapslivet. Augusta hittar till slut den make som uppskattar hennes moderna tankar, men deras kärlekshistoria blir sorgligt nog  inte lång. 

Romanen om Augusta Söderholm grundar sig på hennes dagbok och brevsamling 1847-1855. Vi får följa hennes vardag på gården utanför Norrköping, societetslivet i Stockholm och livet som maka och mor i Strängnäs. Vi får ta del av hennes tankar om livet och hennes drömmar ända till det alltför tidiga slutet.

Systrarna Kerstin Melin och Sara Azzam har forskat i Augusta Söderholms historia. De har rest och fotvandrat i hennes fotspår både i Sverige, Tyskland och Tjeckien, klädda i tidstypiska kläder för att förstå känslan av att leva i lager av underkjolar, sjalar och bahytter. Tidigare har de gett ut boken ”Augustas resa” om hennes Tysklandsresa. Augusta kom att tillhöra den första generationen turister i Europa.

Format: Inbunden
Språk: Svenska
Antal sidor: 300
Utgivningsdatum: 2023-11-07
Förlag: Formelin
Dimensioner: 232 x 156 x 23 mm
Vikt: 713 g
Pris vid beställning direkt från förlaget till julpris 220 SEK! ( gäller till 22 december 2023, ordinarie pris 250 SEK)
ISBN:978915194289


Augustas Resa

På resa genom 1800-talets Europa i vår farmors mormors fotspår.

Författare: Kerstin Melin

Augustas resa är en ung kvinnas reseskildring från mitten av 1800-talet. Det är också en reseskildring i nutid. Vi får följa systrarna Kerstin Melin och Sara Azzams resa i Augustas fotspår, med hennes reseskildring från 1847 som deras reseguide. Vi får även ta del av systrarnas efterforskningar om vem denna Augusta var, hur det kom sig att en medelklassflicka från Norrköping kom att tillhöra den första generationen turister på kontinenten.

Boken är rikt illustrerad med foton från systrarnas återskapande av Augustas Europaresa samt några andra av hennes resor. Systrarna reser klädda i tidstypiska kläder från mitten av 1800-talet.

Format: Inbunden/klotbindning
Språk: Svenska
Antal sidor: 282
Vikt: 970 gram
Utgivningsdatum: 2020-03-15
Förlag: Formelin
Formgivning/fotograf: Kerstin Melin
Fotograf: Sara Azzam
Dimensioner: 240 x 190 x 25 mm
Pris vid beställning direkt från förlaget till julpris 200 SEK! ( gäller till 22 december 2023, ordinarie pris 220 SEK)
ISBN: 9789151942889

Beställ boken från förlaget genom att maila till oss och uppge namn och adress. Porto tillkommer.